Tuky a oleje v našà stravě
Tuky a oleje v našà stravě
Tuky a oleje, které jsou obsaženy v našà stravě, hrajà kritickou roli v rozvoji a progresi roztroušené sklerózy. Abychom postup roztroušené sklerózy významně zpomalili či dokonce zastavili, potřebujeme znát funkci tuků a olejů v našem metabolismu.
Typy tukĹŻ
Nenasycené tuky („dobré“ tuky)
- VĂce nenasycenĂ© tuky (Omega-3) – napĹ™. ryby, rybĂ olej, lnÄ›nĂ˝ olej, konopná semĂnka, chia semĂnka, vlašskĂ© oĹ™echy.
- MajĂ nižšà body tánĂ, jsou kapalnĂ© pĹ™i pokojovĂ© teplotÄ›
- Tyto tuky potlačujà zánětlivé procesy v těle
- MajĂ obecnÄ› pĹ™ĂznivĂ˝ vliv na organismus
- VĂce nenasycenĂ© tuky (Omega-6) – napĹ™. sluneÄŤnicová semĂnka, oĹ™echy, kukuĹ™ice, sĂłja.
- Jsou zdravĂ prospěšnĂ© v pĹ™ĂrodnĂm stavu, ale tepelnĂ© zpracovánĂ potlaÄŤuje jejich pozitivnĂ vlastnosti pro náš organismus
- MajĂ nižšà body tánĂ, jsou kapalnĂ© pĹ™i pokojovĂ© teplotÄ› a v lednici
- Nadměrná konzumace může způsobovat zánětlivé procesy v těle
- Mohou mĂt jak pĹ™ĂznivĂ˝ tak negativnĂ vliv na organismus
- Mononenasycené tuky (Omega-9) – např. olivy, olivový olej, avokádo
- MajĂ nižšà body tánĂ, jsou kapalnĂ© pĹ™i pokojovĂ© teplotÄ›, jsou zakalenĂ© v lednici
- Tyto tuky jsou neutrálnà pro imunitnà systém člověka
Nasycené tuky („špatné“ tuky)
- Zdroje – živočišné tuky, mléčné výrobky, palmový a kokosový tuk
- Vyššà body tánĂ, tuhĂ© pĹ™i pokojovĂ© teplotÄ›
- Tento typ tuků může dramaticky zvýšit riziko zánětlivých procesů v těle
Hydrogenované a trans tuky
- RostlinnĂ© tuky chemicky zpracovanĂ© nasycenĂm vodĂkovĂ˝mi atomy (rafinovanĂ©)
- PouĹľitĂ© v margarĂnech, cookies, dorty, bramborovĂ© lupĂnky
- Vyššà body tánĂ, tuhĂ© pĹ™i pokojovĂ© teplotÄ›
- Tento typ tuků může dramaticky zvýšit riziko zánětlivých procesů v těle
Kapalné tuky (Omega-3, -6 a -9) pomáhajà udržovat buněčné membrány flexibilnà a zdravé, naopak pevné tuky mohou způsobovat zánětlivé procesy a degeneraci buněk
POZOR
Všechny druhy tuků jsou pro organismus potřebné v určitých poměrech.
Zdravý organismus potřebuje poměr Omega-3 a Omega-6 tuků 1 : 2, ale většina lidà má poměr těchto tuků 1 : 25 a vyššà a tato nepřirozená nerovnováha může způsobovat zánětlivé procesy.
NadmÄ›rná konzumace nasycenĂ˝ch tukĹŻ je pĹ™ĂÄŤinou mnoha onemocnÄ›nĂ (vÄŤetnÄ› roztroušenĂ© sklerĂłzy).
CHEMIE IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Tuky takĂ© patřà mezi základnĂ stavebnĂ kameny chemikáliĂ imunitnĂho systĂ©mu.
Dieta s vysokĂ˝m obsahem mononenasycenĂ˝ch tukĹŻ je neutrálnĂ k imunitnĂmu systĂ©mu
Dieta s vysokým obsahem Omega-3 tuků potlačuje zánětlivé procesy
Dieta s vysokým obsahem Omega-6 tuků může podporovat zánětlivé procesy
Dieta s vysokým obsahem nasycených tuků může dramatickým způsobem vyvolávat zánětlivé procesy
CO BY TEDY MÄšLI LIDÉ, KTEĹĂŤ DODRĹ˝UJĂŤÂ OMS PLATFORMU, JĂŤST?
Zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky (těstoviny, rýže, pšenice, oves, kukuřice, ječmen atd).
SemĂnka a oĹ™echy
Luštěniny
Ryby a mořské plody
Alternativy k mlĂ©ÄŤnĂ˝m vĂ˝robkĹŻm ze sĂłjy, rýže, mandlĂ, ovsa apod.
VajeÄŤnĂ© bĂlky
A ČEMU BY SE MÄšLI LIDÉ, KTEĹĂŤ DODRĹ˝UJĂŤ OMS PLATFORMU, VYHĂťBAT?
- Mléčné výrobky (mléko (kromě mateřského mléka), smetana, šlehačka, zmrzlina, sýry, jogurty, whey)
- PeÄŤenĂ© vĂ˝robky (alespoĹ ty, kterĂ© obsahujĂ nedoporuÄŤovanĂ© tuky) (komerÄŤnĂ peÄŤenĂ© vĂ˝robky, pĹ™ipravenĂ© peÄŤĂcĂ smÄ›si)
- Snacks (napĹ™. bramborovĂ© a kukuĹ™iÄŤnĂ© lupĂnky)
- „Špatné“ tuky (margarin, ztužené tuky, majonéza, sádlo, kokosový a palmový olej, rostlinné oleje neznámé provenience, které mohou obsahovat palmový olej)
- Červené maso (včetně uzeného, konzervovaného či jinak zpracovaného)
- SmaĹľená jĂdla (kromÄ› potravin tepelnÄ› upravenĂ˝ch bez oleje s vyuĹľitĂm vody, vĂna ÄŤi omáčky z ĂşstĹ™ic nebo sladkĂ©ho chilli)
- JĂdlo z fast food (burgery, smaĹľená kuĹ™ata, atd.)
- Vaječné žloutky