Pstruh v solné krustě
RNDr. Petr BeĹovskĂ˝, Ph.D / Lhota Rapotina - Pstruh v solnĂ© krustÄ›
Ingredience:
- 3 ks pstruh duhovĂ˝ (kaĹľdĂ˝ cca 60-80 dkg)
- 3 limetky
- 2 pomeranÄŤe
- 4 kg hrubozrnné soli
- hladká mouka
- bĂlky z 8 vajec
- voda
- rozmarýn
- tymián
- bazalka
- 2 svazky ředkviček
- balĂÄŤek baby špenátu
- 1 salátová okurka
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 hrsti polnĂÄŤku
- olivovĂ˝ olej
- několik kapek ořÚkového oleje
- pepĹ™
- sĹŻl
Postup:
Ze 3 limetek a 2 pomeranÄŤĹŻ ostrouháme kĹŻru, smĂcháme ji s hrubozrnou solĂ, asi 5 polĂ©vkovĂ˝mi lĹľicemi hladkĂ© mouky a 8 bĂlky, pĹ™idáme trošku vody a smÄ›s promĂcháme tak aby byla lepkavá (mĹŻĹľu doporuÄŤit to dÄ›lat ruÄŤnÄ›, funguje to jako jemnĂ˝ peeling). VykuchanĂ© pstruhy opláchneme vodou, dovnitĹ™ vloĹľĂme rozmarĂ˝n, tymián, bazalku a na plátky nakrájenĂ© kousky pomeranÄŤĹŻ nebo limetek. Na plech si vytvoĹ™Ăme vrstvu solnĂ© smÄ›si, poloĹľĂme na ni pstruhy a zasypeme solĂ tak, aby se dovnitĹ™ nedostala sĹŻl. SĹŻl na pstruzĂch utlaÄŤĂme (ocásky a hlavy nenĂ tĹ™eba zasypávat). Plech se pstruhy vloĹľĂme do trouby vyhřátĂ© na 180 °C a tepelnÄ› upravujeme cca 25 minut. MezitĂm pĹ™ipravĂme salát ze dvou svazkĹŻ Ĺ™edkviÄŤek, jednĂ© salátovĂ© okurky (nakrájĂme na malĂ© kousky), baby špenátu a polnĂÄŤku, zakapeme pomeranÄŤovou šťávou a olivovĂ˝m olejem, pĹ™idáme nÄ›kolik kapek ořÚkovĂ©ho oleje a dle chuti pepĹ™ a sĹŻl a promĂcháme. Po upeÄŤenĂ ze pstruhĹŻ opatrnÄ› odstranĂme vrstvu soli (mĹŻĹľeme je opláchnout pod horkou vodou), naĹ™Ăzneme ze svrchnà části a rozdÄ›lĂme na porce. Hned podáváme se salátem.
Tato porce byla dostatečným obědem pro 4 dospělé a 3 děti.
Maso pstruha je vhodnĂ˝m zdrojem bĂlkovin a tukĹŻ (obsah nasycenĂ˝ch tukĹŻ je nižšà neĹľ obsah nenasycenĂ˝ch tukĹŻ). TakĂ© pomÄ›r Omega-3 tukĹŻ je vyššà neĹľ Omega-6. NasycenĂ© tuky – 22,5%, mononenasycenĂ© tuky – 36,3%, polynenasycenĂ© tuky – 41,2%; z toho Omega-3 – 33,2% a Omega-6 – 8,0%, tedy pomÄ›r Omega-3 : Omega-6 je 4,15.